dilluns, 21 de desembre del 2009

L'entrevista del mes de desembre; Lluís Ferrer

L’any passat se’ns va incorporar al nostre club en Lluís Ferrer. Potser els lectors del blog no el coneguin del tot i per això hem cregut oportú que la segona d’aquesta sèrie d’entrevistes estigui dedicada a ell.

 a4elkm: Hola Lluís, ens podries dir en poques paraules qui és en Lluís Ferrer ?

Lluís: Sóc de Badalona i visc a La Garriga des del 2006. Ara tinc 35 anys i sóc professor d’Educació Física d’Ensenyament Secundari. Actualment treballo a l’Institut del CAR de Sant Cugat, on imparteixo classes a un Cicle Formatiu de Grau Mitja de “Conducció de Grups al Medi Natural”. O sigui, que estic tot el dia per la muntanya a peu, amb bici, amb cordes d’escalada... Faci sol, plogui o nevi!

a4elkm: L'any passat vas fitxar pel nostre club. Cóm va ser això ?

 Lluís: A nivell d’atletisme mai havia estat a un Club. Sempre he practicat esports relacionats amb la Muntanya i el Medi Natural, sobretot les Curses d’Orientació. Ja portava temps pensant en la “retirada” com a corredor de curses d’Orientació, i m’havia de plantejar algun altre objectiu: una marató? Doncs per què no. Gràcies al meu cunyat Albert, em vaig posar en contacte amb el “míster” Jaume Aragonès per a que em guiés en els entrenaments. A partir d’aquí, i després de quedar amb el grup per entrenar i competir, em van proposar entrar al Club A 4 el KM, i jo encantat!!

a4elkm: Abans corries pels Pollastres de la Garriga, qui són els pollastres de la Garriga ?

Lluís: Els Pollastres de La Garriga sóm això: una colla de Pollastres!!! Sóm una colla d’amics que sota aquest nom i el nostre indispensable gest (el mateix que fa en Bolt quan guanya), intentem passar-nos-ho d’allò més bé allà on anem. Moltes vegades ens apuntem a les competicions de muntanya, duatlons, etc...com a Pollastres.

a4elkm: L'any passat vas conseguir ser el primer garriguenc a la mitja de Granollers, ajudant al club a conseguir una fita històrica ( ésser el primer club que consegueix la victòria en les classificacions locals masculina de Granollers, Les Franqueses i La Garriga ). Ens expliques una mica cóm vas preparar aquesta prova i quines sensacions vas tenir ?

Lluís: La veritat és que possiblement el més curiós i bonic va ser poder aconseguir el que vem anomenar “el triplet”! ( el nostre humil triplet comparat amb el Barça, és clar). Serà difícil que es torni a repetir. Pel què fa la cursa en sí, va ser un dia que no em vaig sentir massa bé. Volia baixar la meva marca personal i per diferents circumstàncies no vaig poder fer-ho: només dir que el dilluns següent estava al llit amb 40 de febre passant la grip.
La preparació física anava encaminada cap a la Marató de Barcelona, i es clar, La Mitja és la prova que ens diu si anem bé o no, ja que en 4 setmanes hi ha la gran cita. Només he corregut la Mitja 2 vegades... i crec que és una de les proves que no et pots perdre mai.

a4elkm: A més de córrer amb bons resultats, destaques especialment per ser un dels millors especialistes de curses d'orientació de Catalunya. Nosaltres ens dediquem a les curses d'atletisme de fons i aquest món ens és força desconegut. ens pots explicar una mica en què consisteix una cursa d'orientació ?

Lluís: Per a que m’entengueu: és com córrer un Cros mentre fas un Sudoku!! Bromes a part; és una cursa atlètica camp a través (camp a través vol dir entre arbres, matolls, roques, prats...), contrarellotge i individual en la que has de visitar una sèrie de controls ubicats a la muntanya / bosc amb la única ajuda d’un mapa i una brúixola. Aquest mapa, està fet només per a la pràctica de Curses d’Orientació; és molt detallat i no hi ha informació escrita. Els participants surten cada 4 minuts aproximadament, o sigui que pot ser que la major part de la cursa la facis sol. Et fan passar per aquests controls però ets tu qui tria el camí per arribar-hi. Òbviament, qui tria el camí més ràpid i fa l’itinerari amb menys temps és el vencedor. El que està bé, és que a una mateixa cursa hi ha diferents circuits per edats i nivells, o sigui que a un mateix bosc hi pot haver un campió del món i un Debutant en les curses d’Orientació.

a4elkm: La preparació per una cursa d'orientació és gaire diferent a la d'una cursa de fons. Feu algun tipus d'entrenament específic ?

Lluís: La veritat és que no varia molt. Com a l’atletisme a les Curses d’Orientació hi ha diferents modalitats: Llarga, Mitja, Sprint i Relleus són les oficials. La cursa Llarga el guanyador hauria de fer uns 90 minuts de cursa, mentre que a l’Sprint el temps hauria de ser de 15’. O sigui que la preparació per un corredor de Llarga podria ser la d’un migmaratonià i la de Sprint la d’un corredor de 5000. Més o menys, és clar, ja que a el temps de cursa s’ha d’afegir la duresa del circuit.
A la preparació d’un Orientador hi ha d’haver sempre un bon volum de cursa ondulada i molt ondulada, i les “pujades” que ara faig, abans les feia de 3’. També treballàvem molt els turmells, ja que pel mig del bosc entre branques i pedres són el primer que pateix lesions.
Per altra banda, també fèiem entrenament “Tècnic”; és a dir, amb mapa i brúixola. Si pots anar a un lloc on hi ha controls posats al bosc, millor, però si entrenes al vespre i al voltant de casa teva has de “simular” que estàs al bosc; agafant un mapa amb una cursa dibuixada i pensant què és el què faries per anar del Control 1 al 2, al 3... Hi ha molta varietat d’entrenaments simulats: un de molt curiós és el de fer un “Laberint” dels passatemps dels diaris, mentre surts a córrer. A Badalona, els corredors que ens veien fer això pel passeig marítim ens deien que estàvem bojos.

a4elkm: Qui són els millors especialistes de les curses d'orientació ? Veurem aviat també els kenyans o etíops guanyant curses d'orientació ?

Lluís: L’Orientació va néixer als països Escandinaus i és allà on trobem els millors atletes. També a Suïssa i a algun país de l’Est d’Europa com Rússia o la República Txeca. Ara per ara, però el millor corredor del món és francès: Thierry Georgiou. Aquí el nivell està bastant per sota: podríem dir que el millor corredor de casa nostra quedaria el 150 a Suècia o Finlàndia.
Crec que és molt complicat veure gent com els etíops o kenyans a dalt de tot en l’esport d’Orientació. Requereix molta experiència en lectura de mapes topogràfics i molts desplaçaments per córrer en diferents terrenys: una pista d’atletisme és bastant igual a Kenya o a Suècia: el bosc i la muntanya, en canvi, no tenen res a veure. La elaboració dels mapes d’Orientació també pot ser un problema, ja que el seu cost és molt elevat. I per últim, dir que l’Orientació és amateur i existeixen poquíssimes curses on hi hagi premis en metàl•lic, això també pot tirar endarrere a un bon corredor de fons d’aquests països, ja que fent orientació no es guanyarà la vida.

a4elkm: a nivell mundial, existeixen professionals de les curses d'orientació ? Es pot viure d'aquestes curses ? Qui és el millor especialista actual a nivell català, espanyol i mundial ?

Lluís: Professionals de l’Orientació n’hi ha molt pocs. Els que només viuen d’això és per que tenen beques de l’estat i espònsors. També, i degut a que l’Orientació té una llarga història a nivell militar, hi ha orientadors que l’exèrcit del seu país els paga només per que entrenin i competeixin. Això passa a França, Suïssa i els països de l’Est.
El millor corredor a nivell català i espanyol és en Roger Casal. Va començar a fer Orientació amb 6 o 7 anys i ho porta a la sang. El seu millor resultat en un Mundial va ser el 22è. Potser no sembla molt, però tenint en compte la desavantatge que portem respecte a altres països, és un molt bon resultat. Com he dit abans, el francès Thierry Georgiou és actualment el millor, encara que s’ha especialitzat en les curses de Mitja Distància.

a4elkm: has participat mai en alguna competició internacional ? En curses d'orientació existeix la selecció catalana ? Pot competir a nivell internacional ?

Lluís: Sí. He anat a varis mundials i europeus. La veritat és que és entre enriquidor i humiliant. Vas allà com un dels millors del teu país i t’adones que gent que és molt millor que tu no pot ni formar part de la seva selecció ja que només poden participar els 3 millors! Imagineu un Kenyata amb una marca de 2:07 en marató que no pot anar als JJOO ja que té a 15 compatriotes per davant seu!
Amb la selecció Catalana hem fet alguna competició, però mai oficial ja que com a la majoria d’esports no estem reconeguts per la Federació Internacional. Cada 2 anys, hi ha el Trofeu Ciutat de Barcelona que enfronta a la selecció catalana amb alguna de gran nivell europeu; segurament és aquí on ens donem a conèixer més. Per altra banda els campionats d’Espanya la competició és per Autonomies i la Selecció Catalana ha assolit molt bons resultats els últims anys. La millor gesta va ser la de ser Campions d’Espanya de Relleus 8 anys consecutius (entre el 2001 i el 2008).


a4elkm: Quins són els teus propers objectius a nivell atlètic i a nivell de curses d'orientació.

 Lluís: Avui en dia, he canviat el xip. La Orientació me la prenc com un hobby on la classificació és secundaria. M’agrada córrer per la muntanya amb el mapa i buscar controls amunt i avall... Em vaig plantejar com a últim Mundial el del 2008 i així va ser: la veritat és que córrer sense la pressió dels “punts” i la classificació és molt gratificant.
A nivell atlètic l’objectiu torna a ser la Marató de Barcelona. També, perquè no, fer alguna Marató de muntanya. Ja veurem.

 a4elkm: Quina és la prova més emblemàtica a nivell català de curses d'orientació ? Vaja, que quina cursa d'orientació seria l'equivalent a la mitja de Granollers ?

Lluís: Crec que no n’hi ha cap d’aquestes característiques. Els Campionats de Catalunya sempre són molt emblemàtics, però cada any son a un lloc diferent i organitzats per diferents clubs. Potser, el Campionat de Relleus és el més festívol: hi ha els clubs que van a guanyar, i els que van a passar-s’ho molt bé... fins i tot disfressats!!
La cursa més emblemàtica a nivell mundial seria el Jukola. És una cursa de relleus de 7 participants, i acostuma a haver-hi entre 1200 i 1500 equips, això vol dir uns 10.000 participants!!! És a Finlàndia i l’ambient és espectacular. Lo divertit és que la sortida es dóna a les 11 de la nit!! Però clar, a les 2h de la matinada ja comença a clarejar!!

a4elkm: Quina cursa d'orientació a nivell europeu o fins i tot mundial, no has participat i et faria una especial il•lusió de participar ? Per què ?

Lluís: La cursa en que no em cansaria de participar és el Jukola (la que explicava a la pregunta anterior). Podríem dir que és la Behobia en Orientació: allà la gent ho viu d’una altra manera.
Òbviament, la prova que no he participat mai i m’hagués agradat fer-ho és una Final de Llarga Distància d’un Mundial. El Mundial és la competició per seleccions més important i a la Final només hi passen els 45 millors de les “series” classificatòries: al 2006 em vaig quedar a escassos 28 segons de passar a la gran Final!!!

a4elkm: Pels qui estiguin interessats de provar de fer alguna cursa d'orientació, quins consells els donaries ? quina podria ser una bona cursa per iniciar-se ? Cal estar federat ? Dona'ns alguna adreça d'internet per tal de poder consultar proves i cóm participar.

Lluís: És molt senzill: hi ha competicions gairebé cada cap de setmana, i a cada competició hi ha tots els nivells. Una persona que no ha fet mai orientació s’ha d’inscriure a una categoria per debutants, i el primer dia prendre-s’ho com un joc. Els que veniu de l’atletisme, segur que no podeu evitar començar a córrer... però cal anar pas a pas ja que primer s’ha d’entendre el mapa i després ja es podrà córrer. Per participar en categories oficials, cal estar federat però en les categories de promoció i debutants no és necessari ja que en el preu d’inscripció s’inclou l’assegurança.
Aquí us passo l’adreça de la Federació Catalana on trobareu el calendari i altre informació d’interès. També us passo la del club de Badalona, meu club d’ Orientació... ja que d’Atletisme, sóc de “A 4 EL KM”!!!!


Moltes gràcies Lluís ! Ha estat molt interessant poder compartir aquesta estona amb tú i aprendre una mica més d'aquest món tan interessant i desconegut per nosaltres de les curses d'orientació. Qui s'apunta per provar un dia una Cursa d'Orientació ? Sens dubte tenim entre nosaltres un gran mestre. Acabem amb el currículum esportiu d’en Lluís ( i com diria aquell “no hase falta desir nada más “...)
  • Campió d’Espanya de Relleus del 2001 al 2008
  • Subcampió d’Espanya 2007 Mitja Distància
  • 3er Campionat d’Espanya 2003 i 2004
  • Campió d’Espanya Universitari 1999
  • Campió de Catalunya Llarga; 1998, 2004
  • Campió de Catalunya Mitja (2 o 3 cops)
  • Campió de Catalunya Sprint (2 o 3 cops)
  • Campió de Catalunya Ultrallarga (3 o 4 cops)
  • Campió de Catalunya Nocturn (4 o 5 cops)
  • Campió de Catalunya de Relleus; unes 10 vegades els últims 15 anys.
  • Campió de la Copa catalana (Ranking Català): del 2001al 2008.
  • Campió Universitari de Catalunya: del 96 al 99.
  • Subcampionats de Catalunya varies vegades.
El resultat més recent:
  • Campió de Catalunya Relleus 2009
  • Subcampió Copa catalana 2009
  • Subcampió Catalunya 2009

RAID d’Orientació: (equips de 2)
  • 3er del Món 2001, categoria Mixta.
  • Campió d’Espanya Absolut 2001.
  • Campió de Catalunya Absolut 2003

BTT-Orientació
  • Campió Lliga Espanyola 2000 i 2001
  • Subcampió d’Espanya 2000, 2001 i 2002.
  • 26è Classificat Mundial BTT-O, 2002.

Participacions destacades:
  • Mundials Orientació: 2003, 2004, 2006 i 2008.
  • Europeus Orientació: 2002, 2004.
  • Copes del Món Orientació: 2002 al 2008.
  • Mundials BTT-O; 2002
  • Europeus BTT-O; 2000 al 2002.
  • Copes del Món BTT-O; 2000 al 2002.




9 comentaris:

  1. Lluís,

    Impressionant el currículum i impressionant els cuàdriceps i la intensitat que demostres a la primera foto.

    ResponElimina
  2. Lluis,he començat a llegir l'entrevista i les meves primeres paraules han sigut,joder!joder!!!.

    He continuat llegin l'entrevista i he pensat per mi "esto es pa cagarse".

    Per ultim, al llegir el teu palmares atletic,ne he tingut mes remei i se m'ha escapat en veu alta, un "cagate las patas abajo".


    LO PUTO AMO!!!!

    ResponElimina
  3. Saps que LLuis,el proxim Juny-juliol,m'agradaria provar una cursa d'orientacio,per sapiguer alguna cosa mes d'aquest atractiu mon.
    Hi han curses d'orientacio per aquestes dades?
    Si hi ha en parelles,intentare animar a la meva parelleta Jaume.

    ResponElimina
  4. "Acollonido"
    És impressionant veure el nivell dels companys amb qui compartim entrenament dia a dia.

    ResponElimina
  5. Desconeixia el teu curriculum i el teu palmares, segur que has treballat molt per aconseguir-ho.
    Yo de mayor quiero ser como tu.

    ResponElimina
  6. Diuen que "al país dels cecs, el borni és el rei", jeje...

    jaume, els quadriceps són de Votox!!

    Toni; quan acabis la temporada atlètica ja anirem a fer alguna cosa amb el mapa... Però mentalitza't que pot acabar com una serie de 200!

    ResponElimina
  7. Espectacular entrevista i Espatarrant el Currículum Lluís.

    Toni per pertànyer a "A 4 el km" és necessari un CV així? ;-)

    ResponElimina
  8. jo que soc del mon de l'orientacio, confirmo que el lluis ha estat un referent i idol pel joves que començavem fa temps. Inclus tinc una foto seva penjada a l'habitació!
    que es preparin els maratonians!!!

    why only run (un que ha estat en 3 dels 8)

    ResponElimina
  9. Jo també t'estimo, Biel!!!

    Si, si... però aquest que diu això "que té una foto penjada a l'habitació" ara s'em repassa de mala manera i sense escrúpols... Es que el jovent d'avui en dia ja no té respecte per ningú ;-)

    ResponElimina

Escriu el comentari o resposta que creguis oportú. Si us plau, pel bon funcionament del bloc, recorda d'escriure al fil que correspongui o utilitza la bústia de suggeriments o "off topic" en cas contrari.