dijous, 27 de gener del 2011

Fisonomia de la Mitja per M.Pucurull; km 4 al 5

Continuant la pujada (pujadeta, millor), aviat albirarem la cúpula de l’Ajuntament de Les Franqueses. Pel carrer de Barcelona (o carretera de Ribes, com li diuen els autòctons, o la nacional 152, com li diuen els de Barcelona), que és paral•lel al del que té l’entrada del consistori, hauríem de passar per darrere de l’edifici -del bonic edifici cal dir- però he llegit en El 9 que enguany hauran fet unes obres de manera que puguem passar per davant.

Bona pensada. És un valuós edifici modernista de 1912, obra d’Albert Joan i Torner, un arquitecte que també va dissenyar les escoles annexes, i l’escorxador (l’actual Escola de Música que hem vist abans de reüll), i alguns reconeguts edificis de Barcelona. Els que hi entenen diuen que la construcció té una arquitectura integradora (ja sabeu que als crítics d’art costa d’entendre). El que sí és cert és que l’Ajuntament de Les Franqueses és bo de veure, i és molt apreciat perquè predominen les formes corbes sobre les rectes, una característica representativa del modernisme. Coses de l’època, les escoles estaven dividides: la de les nenes a l’esquerra de l’Ajuntament, i la dels nens a la dreta. Ho indica clarament uns rètols en castellà que es conserven a les façanes.

Una altra curiositat: els dos cossos que limiten l’edifici eren els habitatges dels mestres.

Ajuntament i antigues escoles de Les Franqueses. Edifici modernista de 1912
A la plaça de l’Ajuntament, en un costat de davant de l’edifici, a dalt d’un petit mur, hi ha unes escultures modernes una mica estranyes: un bou, un home que l’empeny, uns nans...No m’hi fan mal, però resulten estranyes.

Anirem allunyant-nos del nucli més habitat de Les Franqueses i, de nou, ens envoltaran camps de conreu. No serà un miratge. Una meravella per als de Can Fanga, que aviat no sabrem distingir un pardal d’una gallina. “Es quan corro que hi veig clar”, què voleu que us digui!

I en mig d’aquest panorama trobarem el rètol del Km 5, que tots i que estem començant com aquell que diu, ja és un número que ens farà certa patxoca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el comentari o resposta que creguis oportú. Si us plau, pel bon funcionament del bloc, recorda d'escriure al fil que correspongui o utilitza la bústia de suggeriments o "off topic" en cas contrari.