dilluns, 24 de maig del 2010

IV Cursa de Cantonigròs - Memorial Ramon Oliu

El diumenge 6 de juny se celebrarà la VI Cursa de Cantonigròs - Memorial Ramon Oliu.

Per als que no ho sàpiguen, la cursa de Cantonigròs es fa cada any com a homenatge al desaparegut Ramon Oliu, creador de la primera marató popular que es va celebrar a Catalunya i a tot l'Estat l’any 1978 a Palafrugell, i de la qual se’n va derivar tot el que coneixem avui en dia com el món popular del córrer.

La prova és de 10 quilòmetres. El recorregut és fa per una pista forestal amb sortida i arribada a Cantonigrós (curt tram d'asfalt), el poble a prop de Vic on va néixer l’Oliu, i és caracteritza per ser eminentment popular i no competitiva.

Enguany, i com els darrers dos anys, hi haurà també dues curses infantils: una de 800 metres i una altra de 2.500, abans de la prova dels 10 kms que començarà a les 10.

Les inscripcions per a totes les curses seran gratuïtes.

Detalls:

VI Cursa de Cantonigròs - Memorial Ramon Oliu

Dia: diumenge 6 de juny de 2010
Lloc: Cantonigròs
Distància: 10 quilòmetres
Hora sortida: 10,00 del matí
Curses infantils: 800 metres per a nens i nenes de 2 a 9 anys (sortida a les 9,15)
2.500 metres per a nens i nenes de 10 a 14 anys (sortida a les 9,30)
Caire de totes les curses: No competitives
Inscripcions: Gratuïtes
Recollida de dorsals: Abans de la cursa, en el lloc de la sortida (Camp de futbol)
Premis: No.
Avituallaments: Qm.5 i arribada. (Infantils: arribada)
Vestuari i Dutxes: Camp de futbol
Guarderia: Servei gratuït per facilitar que els pares corrin la cursa de 10 kms
Pàrquing: A dojo. (Excepte en les in-mediacions de la sortida/arribada, on es prega no fer-ho)
Degustació gratuïta: Productes de la terra en acabar la cursa. Gentilesa de "Can Colom".
Forma d’inscriure’s: Per internet enviant les dades següents al correu memorialro@yahoo.es

Vull inscriure’m a la VI Cursa de Cantonigròs
Nom:
Cognoms:
Edat:
Sexe:
Població:
.................................................................................................
Així mateix, vull inscriure al/s nen/s

Nom:
Cognoms:
Edat:
Sexe:

Serveixi, el que segueix, com a breu semblança de qui va ser una de les figures més importants de l’atletisme català.

Ramon Oliu (Cantonigròs 1923 – Hamilton 2005). Introductor i impulsor de la vessant popular del córrer, cal considerar-lo com el veritable promotor de les curses a peu a Catalunya i a tot l'Estat.

Llicenciat en química per la Universitat de Barcelona, va anar de jove a Estats Units a treballar. A les primeries de la dècada dels setanta, quan tenia 48 anys, va arribar a la conclusió que necessitava fer exercici físic. Va començar a fer-ho al voltant de casa seva, i poc a poc, coincidint amb la febre per córrer que es s’estava produint en el seu país d’acollida, es va convertir en corredor veterà de llarga distància.

Va córrer la marató de Nova York l’any 1976 on va quedar seduït per la prova. Al retornar a Barcelona l’any següent per motius de feina, va voler estendre a Catalunya la modalitat del córrer pel plaer de córrer. Es va posar en contacte amb atletes que mai no sortien de les poques pistes que hi havia aleshores, i també amb dirigents esportius que quedaven esglaiats per les seves propostes de fer curses a peu pels carrers. I així, l’any 1977 va fundar la Comissió Marathon Catalunya, per difondre els avantatges del córrer de forma popular.

Per les seves relacions amb els organitzadors de la marató de Nova York, va aconseguir que un equip de Catalunya, fos invitat a participar en la mítica prova de la ciutat dels gratacels d’aquell any 1977, on, contra tot pronòstic, van aconseguir un tercer lloc.

L’any següent (1978) va organitzar a Palafrugell la primera marató que es va fer a tot l’Estat, amb 185 atletes, dels quals en van arribar 150. I després de dos anys seguits de fer-se en aquest indret del Baix Empordà, va posar en marxa la primera marató de la ciutat de Barcelona l’any 1980.

Dotat d’unes excepcionals qualitats com a organitzador, en Ramon Oliu va fer una feina titànica per desenvolupar l’atletisme popular a casa nostra: des de la creació de les primeres maratons, fins a curses de llarga distància (una d’elles a Cantonigròs, poble de la comarca d’Osona on havia nascut), passant per conferències, xerrades, articles, i la publicació d’un llibre l’any 1979 i reeditat el 1999, "L’essència del córrer", que va ser - i continua essent - una referència per a tots els atletes de fons.

Membre com era de l’Acadèmia de les Ciències de Nova York, escriptor, periodista, conferenciant, i pioner del moviment de córrer a peu, en Ramon Oliu, paradigma de la senzillesa personal, es considerava “un corredor popular”, i així volia que se’l reconegués.

En acabar la seva labor professional a Catalunya l’any 1984, va retornar a Estats Units. Al cap de deu anys – quatre després de jubilar-se - se li va diagnosticar la malaltia d’Alzheimer, que va ser la causa de la seva mort el 3 d'abril de 2005, als 82 anys.




4 comentaris:

  1. La veritat es que un "pipiolo" de l'atletisme com un servidor ,i escoltan parlar els Antentas,Ballve,Pocurull autentics defensors del mon de les curses en el nostre territori,en les seves xerrades ,el nom de Ramon Oliu com el gran introductor de la marato
    Es normal que es fagi aquest homenatge cada any a Cantonigros,per cert un marc incomparable i una cursa molt ben organitzada pel nostre company de fatigues Miquel Pocurull.
    L'any passat vaig tenir l'honor de gaudir d'un gran dia d'atletisme i bona companyia a Cantonigros.

    ResponElimina
  2. Seguint les ordres del nostre president, us faré cinc cèntims de la cursa del passat diumenge.

    Vam participar 2 membres del nostre Club; la Mireia Massot i un servidor.Encara que no és una cursa competitiva, sí que es fan classificacions i el nostres resultats foren:

    2n Jaume Aragonés 38:00
    117 Mireia Massot 1:01:00 ( 16ª fèmina)

    Cal dir que a la cursa infantil van participar també en Pol i Laura Aragonès Massot.

    Aquesta cursa és una cursa força dura, i personalment, després de la recent marató de Copenague, no l'afrontava amb gaires bones condicions. De seguida el primer classificat va marxal sol realitzant un magnífic temps de 36'15''.
    Cal dir que entre els participants hi havia ilustres noms de la història de l'atletisme popular català com la Quima Casas, amb 166 maratons a l'esquena, en Miquel Pujol, corredor de gran nivell als anys 80, o en Bep Solé, director tècnic de la marató de Barcelona.

    Es va retre un minut de silenci en honor a Ramon oliu i s'entregaren uns rams de flors a les seves germanes.

    És una cusa diferent, gratuïta, no competitiva, i amb un encant especial. Si enlloc de ser gratuïta es fes pagar 15 ó 20€, si enlloc de córrer per paratges encissadors es corrés per polígons industrials, si enlloc de regalar una poma donéssin un magnífic lot de productes de neteja i si enlloc de córrer en homenatge al Sr.Oliu es corrés per fer publicitat a una multinacional, segur que enlloc de ser 150 hauríem estat milers.Però els 150 que e`rem ens ho vam passar de meravella.

    Finalment cal agraïr la tasca del sr. Miquel Pucurull per la seva tasca d'impulsor i organitzador d'aquesta gran cursa.

    ResponElimina
  3. Felicidades ha la familia Aragones Massot por su participacion en la cursa de Cantonigros.

    Saludos.

    Fernando.

    ResponElimina
  4. Moltes felicitats family!!!

    ResponElimina

Escriu el comentari o resposta que creguis oportú. Si us plau, pel bon funcionament del bloc, recorda d'escriure al fil que correspongui o utilitza la bústia de suggeriments o "off topic" en cas contrari.