dijous, 20 de gener del 2011

Fisonomia de La Mitja per M.Pucurull; km 2 al 3

Km 2 al 3

Seguirem pel carrer de Girona amunt (amb petits trams plans s’ha de dir), passant el Racó del Magraner a l’esquerra, i aviat travessarem Les Franqueses. Ho farem per una zona nova, desprès d’enllaçar amb el carrer de Bonaventura Puig i Perucho, un notable pintor paisatgista del segle passat, amb moderns habitatges a cada costat del nostre camí. Arribarem a una rotonda, i un cop rodejada, enllaçarem pel carrer de Barcelona.
A partir d’aquí, i durant uns sis quilòmetres, el carrer de Barcelona és també el camí de baixada que farem després d’arribar a La Garriga. La qual cosa vol dir que ens creuarem amb els corredors i corredores que ja tornen. Ara encara no; només faltaria...però alguns no trigarem gaire.
En deixar la rotonda i avançar pel carrer de Barcelona, ens farà costat, durant una estona, a la nostra dreta, la vegetació de la llera de la Riera Carbonell, un afluent del riu Congost al qual també li diuen Riera del Corró.
Més enllà, a dreta i esquerra, pujant en suau pujada, gairebé imperceptible, ens en faran les cases antigues, baixes; les modernes, no gaire altes; algun bonic xalet i algun magatzem de cereals, que ens farà recordar que a Les Franqueses, tot i cada vegada amb més industries, l’agricultura i la ramaderia hi és molt present.
La industria, l’agricultura, la ramaderia... i l’esport. Precisament, a Les Franqueses, el córrer en té molta de presència. Ho demostra que en aquesta localitat que travessarem hi hagi un club d’atletisme anomenat a 4 el Km, format per atletes populars, alguns d’altíssim nivell.
El club el van fundar set amics l’any 2006, en veure que al poble no n’hi havia cap d’atletisme. I des de llavors, a banda d’aconseguir diversos triomfs individuals i col•lectius en proves de fons, han vingut desenvolupant una feina extraordinària en favor del córrer.

Logotip del club d’atletisme de Les Franqueses ”a4 el KM” 

Precisament, amb motiu d’aquesta mitja marató, aquest club, amb col•laboració de l’ajuntament del poble, va engegar fa uns mesos un programa per preparar als corredors i corredores que volguessin participar en la prova. S’hi van apuntar un munt , que avui, de ben segur, estaran fent-la. Els han entrenat uns atletes del club de manera altruista, en grups de migdia i vespre, una hora cada dos dies. Bona gent on n’hi hagi, aquests de l’a 4 el Km. En veurem algun d’ells vestint la samarreta negra i taronja de l’equip, a la capçalera de la cursa d’avui, segur.

Continuant travessant Les Franqueses, el topònim del qual prové del fet que en la edat mitja, el monarca atorgava certs privilegis (franqueses) a determinats habitants, eximint-los dels tributs feudals, a canvi, ves a saber de què...passarem la plaça de l’Escorxador.

Al fons de la plaça, a la nostra esquerra, hi ha l’Escola Municipal de Música (un edifici modernista que fou de l’escorxador) que duu el nom del músic Claudi Arimany.

En Claudi Arimany, el flautista català de més prestigi, va néixer a Granollers l’any 1955 i actualment és veí de Llerona, el poblet d’una mica més amunt, pel mig del qual passarem d’aquí una estona. És un dels músics de casa nostra més reconeguts internacionalment. Actua sovint a Nova York, Berlin, Paris... Tot i així, el 29 de desembre de cada any, ofereix un concert en una petita església del terme, la de Santa Coloma de Marata, a la dreta de per on estem pujant.
El granollerí Claudi Arimany dóna concerts en els més importants auditoris de tot el món.


Tot seguit, passada la Plaça de L’Escorxador i després de creuar el carrer de la Serra, ens hem de trobar amb l’indicador del Km 3.


Una curiositat: a la Plaça de l’Escorxador, a tocar d’on passem, hi ha una placa fixada al terra que indica el Km 3. També n’hi ha una al Km 1 i al 2. Corresponen exactament als punts quilomètrics de la prova, i des del 2007 els organitzadors n’estan posant una cada any. Duen, a sota del número, el nom d’un personatge que s’ha significat en la Mitja de Granollers per algun motiu rellevant, a qui, d’aquesta manera, li fan un reconeixement perenne. Bon detall, si senyor! Les de l’1 i el 2 pertanyen a dos empresaris que han ajudat al desenvolupament de la carrera des dels seus inicis. Aquesta del 3 a un dels fundadors de La Mitja, Francesc Palomino, exregidor dels ajuntaments de Granollers i Les Franqueses, que va morir fa sis anys.
Moment de la col•locació de la placa del Km 3. Gener 2009

1 comentari:

  1. Em sembla que tenim una certa influència sobre en Miquel, ja que en aquest km ens deixa molt bé.

    Gràcies Miquel !!!!

    ResponElimina

Escriu el comentari o resposta que creguis oportú. Si us plau, pel bon funcionament del bloc, recorda d'escriure al fil que correspongui o utilitza la bústia de suggeriments o "off topic" en cas contrari.