dilluns, 15 de desembre del 2014

És Dennis Kimetto el millor maratonià del món? rànquing a4elkm

La propera edició de la Mitja marató Granollers-Les Franqueses-La Garriga tornarà a tenir a tota una estrella de l'atletisme; Denis Kimetto, l'actual plusmarquista mundial de marató amb un temps de 2:02:57. 
Dennis Kimetto a Berlín'14

El passat 28 de setembre aquest kenyà de 30 anys batia el rècord mundial a la marató de Berlín i era el primer humà capaç de córrer aquesta distància per sota de 2:03.

Aquesta marca estratosfèrica i el fet d'haver corregut en 2:03:45 ( 6ª millor marca de tots els temps ) i 2:04:15 ( 12ª millor marca) podia portar a pensar que és el millor maratonià dels darrers temps. Però és realment cert?

Els grans atletes no ho són només per les seves marques sinó també pels seus títols. Com ho valorem? Hem fet un petit exercici numèric per tal de valorar de la manera més objectiva possible als millors maratonians. És el rànquing a4elkm

Per fer aquest estudi hem valorat tres aspectes:

 - el nombre de marques de cada aspirant entre les 100 millors marques de la història amb la següent puntuació:

  • 2 punts a les 10 millors marques
  • 1 punt a les marques compreses entre l'11 i 50
  • 0.5 punts de la 51 a la 100
les 20 millors marques
- les medalles als campionats del món:
  • 3 punts al primer
  • 2 punts al segon
  • 1 punt al tercer

- les medalles als Jocs Olímpics:
  • 6 punts al primer
  • 4 punts al segon
  • 2 punts al tercer

Es valora el doble els Jocs Olímpics pel seu ressó i també perquè els Campionats del món se cel·lebren cada 2 anys i en canvi els JJOO cada 4.

Hem tingut en compte les dades des dels campionats del món de Roma'87 i JJOO de Seúl'88.

I el resultat és:


Abel Kirui és doncs el millor maratonià dels darrers temps, seguit pel marroquí Gharib i un triple empat a la tercera posició entre l'etíop Abera, i els kenyans Kiprotich i Kipsang.

Abel Kirui
Gharib
Abera
Kiprotich
Kipsang
El primer europeu és l'italià Stefano Baldini gràcies a la seva victòria olímpica i a un tercer lloc en un mundial.

Baldini
Cal destacar que a la mitja marató de Granollers hem pogut gaudir de Kiprotich i Kipsang (tercers al rànking a4elkm ), Wanjiru ( 6è), Baldini ( 7è ) i Gebrselassie ( 20è ) . I ara de'n Kimetto (18è).No està pas malament!

Nosaltres estem segurs que si Samuel Wanjiru no hagués tingut aquell desafortunat accident que li costà la vida als només 24 anys, ara mateix estaria situat en el primer o segon lloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el comentari o resposta que creguis oportú. Si us plau, pel bon funcionament del bloc, recorda d'escriure al fil que correspongui o utilitza la bústia de suggeriments o "off topic" en cas contrari.