diumenge, 26 de desembre del 2010

Entrevista amb Ramon Montllor, tècnic ortopèdic


Fa temps que no fèiem cap entrevista. Avui reprenem aquesta secció amb una entrevista amb Ramon Montllor, corredor, ciclista i tècnic ortopèdic especialitzat en plantilles per esportistes.
Perquè normalment els atletes necessitem dur plantilles ?

Ramon Montllor analizant la petjada d'un atleta
El 70% de les persones hereten els peus dels pares i amb totes les seves anomalies també. Abans de començar a fer qualsevol esport és important de fer un estudi biomecànic per prevenir. Si veiem que no hi cap anomalia, perfecte. Si veiem però, que hi ha  un problema el que hem de fer és modificar aquestes anomalies per a que siguin el més anatòmiques possibles.
El nostre esquelet està fet per funcionar d'una manera específica, i en el moment en què hi ha alguna cosa que l'altera, sigui un traumatisme, un accident o una lesió, o per l'herència que hem comentat, que modifica la forma de trepitjar,  fa que puguin venir les lesions i es corri amb vicis.
L'objectiu de la plantilla és modificar aquestes variacions perquè biomecànicament es torni a córrer o caminar de la manera que el cos humà està pensat per fer-ho.

Què vol dir ser pronador o supinador, termes que normalment s'usen i que sovint no sabem ben bé què signifiquen ? Ens ho pots explicar de forma entenedora.

Pronador és aquell peu que té una tendència anar cap endins ( és a dir direcció cap al dit gros ). Supinador és el peu que té la tendència oposada ( sobrecarrega la part externa del peu ). Això a trets generals, perquè ens podem trobar moltes variacions com aquell que comença entrant de forma pronadora i acaba supinant.

Què hi ha més pronadors o supinadors ?

Està més o menys repartit. El que si que us podem dir és que hi ha més peus amb pont que plans i molts pocs peus completament correctes.

De quins materials estan fetes les plantilles ?

Plantilles
Un material que s'ha utilitzat molt és el carboni, però el problema que té és que un cop fetes les plantilles amb carboni no es poden modificar. I a més a més és un material molt car. Jo el material que utilitzo són les resines, que són uns materials que són flexibles, però que estan reforçades i per tant també són resistents,  i que permeten ser modificades. Això és molt important perquè nosaltres treballem molt amb la retroalimentació de la informació que ens dona l'usuari o corredor. Per això el procés de fer les plantilles no es limita a fer una còpia de la forma del peu, sinó que hem d'anar modificant-les en funció de l'adaptació de l'atleta i de seva manera de córrer. Això és un procés que porta el seu temps.

Les plantilles tenen una durada o desgast com les sabatilles ?

Les plantilles tenen una vida en funció de la intensitat de l'entrenament. Per un atleta professional que s'entrena molt, poden tenir una vida de 6 mesos a un any. Per un bon atleta popular entre l'any i any i mig , i per un corredor més ocasional poden durar fins a dos anys. De totes maneres sempre és bo revisar les plantilles, com a mínim, un cop  l'any.
Cóm ha de ser la sabatilla de córrer si duus plantilles ?

Estudi biomecànic dinàmic
Cada corredor es troba a gust amb un tipus o marca de sabatilles. Hi han marques que tenen la horma més estreta o ampla i en funció del teu tipus de peu et trobaràs més o menys còmode. El que és important és que la sabatilla sigui neutra i mitjançant les plantilles intentarem corregir els defectes que es puguin tenir. Molt de compte amb les sabatilles voladores i la distància que es fa amb elles. Més de 5 ó 10 kms amb una sabatilla voladora és un risc. Sobretot no s'han de fer servir mai per entrenar. Tot i això hi ha aspectes que influeixen molt com el pes del corredor; no és el mateix un corredor de menys de 60 Kg que un corredor de més de 90 kg. El primer podrà córrer més amb una voladora i pel segon seria del tot desaconsellable.

Algun consell pels corredors que s'estan preparant la mitja de Granollers ?

Sobretot que es facin un estudi biomecànic i cal que tinguin clar que una distància com la mitja és una distància dura per la distància però no l'hem de fer més dura corrent amb dolor per problemes amb els peus. És molt important també saber escoltar el nostre cos, ja que tinc casos de fractures per estrès per voler seguir entrenant amb dolor.


estudi biomecànic estàtic
Si després de fer l'estudi biomecànic, es detecta que es necessiten plantilles, és important que el tècnic sigui un tècnic especialitzat en l'esport i que tingui la capacitat de entendre el corredor i parli el mateix llenguatge. És molt difícil poder entendre un esportista sinó s'ha practicat esport prèviament.

Agraïm molt el temps que ens ha dispensat el Ramon i les seves explicacions tan entenedores. A més a més també l'hem d'agraïr el detall que vol tenir amb el club, ja que tot atleta del club o que vingui de part nostra tindrà un descompte del 10 %. 


El trobareu a Granollers a  l'Institut Tecnològic Ortopèdic ITO al carrer Girona, 16 ( Tf: 93 861 10 90 ). Més info a http://www.ito.cat/


5 comentaris:

  1. Després de patir ultimament alguna molestia per culpa de una mala trepitjada,vaig anar a probar el metode del Ramon.
    Tinc que reconeixer, que en va inspirar moltissima confiança desde el primer moment,sapiguem que be del món de l'esport i que el estudi que fa ,està destinat per esportistes i gent que el nivell d'exigencia de les plantilles és molt més alt que una persona que vol rectificar unica i exclusivament el seu posicionament del cos.
    En va fer rodar,caminar ,trepitjar amb una cama ,amb l'altre,i tot,tot ,tot, sortia ben detallat amb l'ordinador d'on venia la meva "tara".
    El Ramon i jo ens vem ficar mans a l'obra,i després de dos dias,em van arribar les meves noves plantilles.
    Jo pel tema de les plantilles sóc bastant"torrecollons",si noto qualsevol petita anomamlia,no em tallo i faig rectificar el que faci falta.
    Quan me las vaig ficar "e vuala",la va encertar a la primera,vaig sentir una sensaciò d'alivi gran de l'empeine, que era la part que em notava mes carregada.
    A dia d'avui no em noto cap mena de molestia,perdò,alguna petita per la sobrecarrega patida anterior a les plantilles.
    Per lo tant,si teniu lesions d'esquena ,bessons , piramidals,etc,etc,us recomano una visita al podoleg,però no qualsevol,un que toqui el tema esportiu i sigui especialitzat en aquesta materia.
    A dia d'avui el Ramon Montllor amb ha encertat amb mi, de totes ,totes.

    ResponElimina
  2. me alegro toni ahora correras mas de lo que ya lo haces ya pronto cojeras al jaume jeje, un saludo crack.

    ResponElimina
  3. Recordeu que a nivell legal els estudis biomecànics NOMÉS PODEN SER REALITZATS PER PROFESSIONALS SANITARIS, i en aquest cas per podòlegs. Qualsevol anomalia dels peus o prescripció d'òrtesis plantars (plantilles) és exclusiu a metges traumatòlegs i podòlegs.
    Els ortoprotèsics han de realitazar allò prescrit i no poden realitzar estudis de la marxa, bàicament perquè no tenen la possibilitat de diagnòsticar.

    ResponElimina
  4. M'ha fet molta gràcia el comentari "heretem els peus dels pares" ja que tant jo com els meus fills portem plantilles per correr i totes confeccionades per en Ramon. Un excel·lent professional i, per sobre de tot, un amic capaç de posar-te en els teus peus per saber exactament què et passa i com corregir-ho.
    Molt recomenable!

    ResponElimina

Escriu el comentari o resposta que creguis oportú. Si us plau, pel bon funcionament del bloc, recorda d'escriure al fil que correspongui o utilitza la bústia de suggeriments o "off topic" en cas contrari.